• Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

          • Opäť je tu zas, jarných prázdnin čas.

            Takže si doma ráno pospite a do školy v pondelok nechoďte.

            Uvidíme sa až ďalší pondelok 6. marca. 

          • Fašiangy – Turíce – Veľká noc ide...

          • Posledný fašiangový deň – fašiangový utorok – bol  v našej škole veselý. Deti na 1.stupni mali karneval, pripravili si program s fašiangovými pesničkami a básničkami a spolu sa dobre zabavili a zatancovali si. Žiaci na 2.stupni súťažili v kvíze o fašiangoch. O nich sa dozvedeli postupne v dvoch častiach rozhlasovej relácie , ktorá bola venovaná tomuto sviatku a peknej tradícii. Čerešničkou programu bolo divadelné vystúpenie o fašiangoch, ktoré nacvičila pani učiteľka Minárová a predviedli sa v ňom všetkým žiakom školy členovia dramaticko – tanečného krúžku. Aj takto ukázali svojim spolužiakom ako sa dá zmysluplne tráviť voľný čas.

          • Ako sme sa mali na lyžiarskom... od 6.2. do 8.2. 2023 SKI Krahule .... žiaci 7., 8. a 9. ročníka

          •  Máme za sebou krásny lyžiarsky plný slnka, azúrovej oblohy, lyžovania, zábavy. Naučili sme sa nielen lyžovať,  obúvať lyžiarky, nosiť výstroj, myslieť na to, že nikto za nás isté veci neurobí, ale sme sa zdokonalili aj v spolunažívaní, v upratovaní, v spolupráci, v pomoci kamarátom, v zodpovednosti za seba aj za iných. Zažili sme neúrekom zábavy pri súťažiach, príprave programu, vymýšľaní názvov a log, zhotovovaní originálnych selfie či predvádzaní vlastných čísel vo večernom programe. Dokázali sme sa zodpovedne správať na lyžiarskom svahu, počas služby  plniť všetky úlohy a čo je v dnešnom svete celkom originálne: fungovať počas dňa aj bez mobilu.

            Inštruktori  A. Dvončová, O. Kubala a A. Úradníček a p. zdravotníčka Janka Maťavková tak mohli byť spokojní so snahou úplných začiatočníkov, ktorí získali základy lyžovania a dokážu už jazdiť na vleku. Pokročilejší lyžiari sa zdokonalili v tom, čo už ovládali, prípadne odstránili nedostatky, aby boli ešte lepší. Verím, že sa všetkým páčilo a tu si môžete prečítať  niekoľko postrehov  účastníkov kurzu.  

            Čo sa vám najviac páčilo na lyžiarskom?

            Filip: lyžovanie; Klaudia: aktivity, program; Filipček: jedlo; Betka: jazdy na lanovke, skvelé jedlo, skoky na zjazdovke a „vrešťajúca Ema“; Samo: interiér chát a pády na svahu; L.B.: lyžiarsky bol super, zblížili sme sa všetci, čo sme tam boli, mám veľa nových kamarátov a som rada, že sa už viem lyžovať; A.Ž.: lyžovanie, jedlo, posteľ, programy; Michaela: večerný program; Ema K: najviac sa mi páčila lanovka; Kaja B.: somáriky ( v blízkom areáli parku); Simona: večerná zábava na izbe – joga; Vifonka S.P.: večerné lekcie nemčiny pri varení polievky a štvrtkový večerný program; 9.A: svah, inštruktor Andrej, izba, vlek, autobus.

            Michaela Kondášová :  Žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka mali možnosť zúčastniť sa lyžiarskeho výcviku v Krahuliach. Výcvik trval päť dní a  inštruktormi boli pani zástupkyňa Dvončová, pán učiteľ Kubala a „teta“ Andrej, o naše zdravie sa postarala pani zdravotníčka Maťavková. Ubytovaní sme boli na ranči Park pod Borovicou v dedinke Trnavá Hora. V prvý deň po príchode na svah nás rozdelili podľa našich lyžiarskych schopností do troch skupín: pokročilí, mierne pokročilí, začiatočníci. Vďaka dobrej práci inštruktorov sme sa postupne zlepšovali a presúvali do náročnejšej skupiny. Každé chladné ráno sme začínali rozcvičkou, raňajkami a oboznámením sa s rozvrhom dňa. Potom nasledoval presun na svah a niekoľkohodinové lyžovanie. Po lyžovaní sme sa unavení vracali na chatu, kde nás čakal oddych, večera a večerný program. Ten zahŕňal rôzne prezentácie, hry a párty. Do Rybian sme sa vrátili plní zážitkov a nových skúseností.

          • Okresné kolo Olympiády v Anglickom jazyku

          • Dňa 19.1. 2023 sa v CVČ v Bánovciach nad Bebravou konalo Okresné kolo Olympiády v Anglickom jazyku.  Z našej školy sa ho zúčastnili dve žiačky v dvoch kategóriách.  V kategórii 1A Lujza Bahatiyaer ( 7.A ) skončila na siedmom mieste ( z deviatich ) a v kategórii 1B Laura Berkyová (8.A ) získala tiež siedme miesto ( z jedenástich ). Súťažilo sa vo viacerých oblastiach – počúvanie, čítanie s porozumením, používanie jazyka a ústny prejav  (interakcia a produkcia ) . Do vyššieho kola sme sa síce neprebojovali, ale obe dievčatá majú cennú skúsenosť aj nových priateľov.

          • Návšteva Knižnice Ľudovíta Štúra

          • 8. február 2023 bola pekná slnečná streda. A v tento deň sa žiaci 3. a 4. ročníka vybrali navštíviť Knižnicu Ľudovíta Štúra v Bánovciach nad Bebravou. Exkurzia bola spojená s celoslovenskou čitateľskou súťažou Osmijankova literárna záhrada, do ktorej je zapojená aj naša škola. Deti si v knižnici prečítali 7. kapsičku – Mechúrika Koščúrika a nakreslili svoju predstavu tejto postavičky. Potom nasledovala prehliadka knižnice. Prelistovali si knižky, ktoré ich zaujali a dokonca si aj niektoré zakúpili, lebo v týchto dňoch v knižnici prebieha výpredaj kníh za 30 centov.

            Veľmi pekne ďakujeme všetkým pani knihovníčkam za milý a usmievavý prístup.

            Mgr. Minárová

        • EXPERT–– geniality show – výsledky
          • EXPERT–– geniality show – výsledky

          • 30.11.2022 sa konal už 16. ročník celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert – geniality show, do ktorej sa zapojilo viac ako 10 000 žiakov základných a stredných škôl.  Naša škola   sa do súťaže zapojila  po druhý krát. Hlavným poslaním EXPERTA  je vzbudiť u žiakov hlbší záujem o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu, umožniť im  súťaživou  formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl na Slovensku. Otázky nemali vopred danú bodovú hodnotu: čím menej súťažiacich zodpovedalo otázku správne, tým vyššiu hodnotu mala. Súťažiaci tiež mohli viac bodov získať (alebo stratiť), ak vyznačili, že sú si danou odpoveďou istí.

            Každý žiak  súťažil v dvoch témach, ktoré mu najviac „sadli“. V tomto školskom roku si 10  súťažiacich vyberalo z nasledovných tém: SVETOBEŽNÍK, MOZGOLAMY, OD DUNAJA K  TATRÁM, TAJOMSTVÁ PRÍRODY, AKO FUNGUJE  SVET,  DO YOU SPEAK  ENGLISH? ;  GÓLY, BODY, SEKUNDY a  PÄŤ  JAZYKOV KOLTÚRY. Diplom EXPERT  na  danú tému získajú tí súťažiaci, ktorí sa vo svojej  vekovej kategórii umiestnili  na 1.-100. mieste v niektorej téme, ostatní  účastnícky diplom a pero.

            Titul TOP EXPERT školy získala  žiačka 8.A Jasmínka  Bittarová . Vybrala si témy DO YOU SPEAK  ENGLISH a TAJOMSTVÁ PRÍRODY, v oboch dosiahla výborné bodové ohodnotenie a celkovo sa umiestnila na  40. mieste na Slovensku vo svojej kategórii.

            V téme Tajomstvá prírody zabodovala  Tutková Lea,  žiačka 8.A  – 124 . miesto, v téme Góly , body, sekundy  Páleníková Sofia, žiačka 9.A – 112. miesto  a v téme Ako funguje svet  Kikuš Pavol, žiak  5.A – 217. miesto na Slovensku.

            Veríme, že všetci tí, ktorí tento rok uspeli, sa pokúsia  na budúci rok obhájiť dobré výsledky, a tí, ktorí   zaváhali a nezúčastnili sa, by to na budúci rok mohli skúsiť spolu s ostatnými.

            PaedDr. Jana  Kolníková, koordinátorka súťaže na škole

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • A opäť je tu!  Matematický klokan! Na Slovensku prebehne už 25. ročník  najväčšej medzinárodnej žiackej súťaže Matematický klokan. Zapojte sa do nej aj  Vy! .  

            Kedy? : 27.marca 2023

            Pre koho je určený?:  pre žiakov 3. až 9. ročníka

            Prihlásiť sa treba do 15. februára 2023  u triednej učiteľky alebo p. Kolníkovej, poplatok 2,50 .

            Na stránke súťaže  Matematický klokan 2023 si môžete  vyriešiť vlaňajšie úlohy, aj aktuálnu hravú úlohu. S Klokanom sa môžete  hrať aj v mobilnej aplikácii.

            PaedDr. Jana Kolníková, koordinátorka súťaže

        • BIOLOGICKA OLYMPIÁDA
          • BIOLOGICKA OLYMPIÁDA

          • Dňa 12. januára 2023 sa konalo školské kolo Biologickej olympiády, kategória C  - TP pre 8. – 9. ročník. Teoreticko – praktické testové otázky online  riešili tri žiačky 9.A triedy – Sofia Páleníková, Michaela Kondášová a Natália Malinová. Do okresného kola, ktoré sa koná 14. februára 2023 v CVČ v Bánovciach nad Bebravou, postúpili Sofia Páleníková a Michaela Kondášová. Obom držíme palce!

            PaedDr. Jana Kolníková

        • Ukončenie prvého polroku
          • Ukončenie prvého polroku

          • 31. január bol deň, kedy sme ukončili prvý polrok, dostali sme hodnotenie našej polročnej práce a zároveň nás navštívila dvojica hudobníkov z Nitry, ktorí nám živou hudbou a interaktívnym predvedením priblížili nebezpečný vplyv masmediálneho priemyslu. Momenty prekvapenia nás vtiahli do deja a prinútili premýšľať, správne sa rozhodnúť, čo urobiť a ako sa zachovať v rôznych situáciach.