• ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • Od 9. mája (utorok) do 15. mája prebieha na škole zber papiera. Najlepší zberači a triedy budú odmenení.

            PAPIER ZBIERAME DENNE OD 7:00 DO 15:00. Kartóny neberieme!

          • Pozor, vlak!

          • Každoročne sa v našej škole realizuje aktivita zameraná na zvyšovanie bezpečnosti v okolí železničných priecestí pod názvom : ,,Pozor, vlak!“ Jej cieľom je oboznámiť sa s dopravnými značkami , ktoré sa nachádzajú v okolí železničných priecestí. Zároveň sledovanie vzdelávacej relácie produkovanej českými dráhami zameranej na bezpečný pohyb v oblasti železníc. Deti si tiež vyskúšajú úlohu výpravcu a sprievodcu. V závere hodiny si vyfarbia svoj vláčik. Tak rýchlo na vlak, je to bezpečná a ekologická doprava!                                  Mgr. Kúdelová

            Ďalšie fot vo fotoalbume.

          • Múzeum holokaustu v Seredi

          • Múzeum holokaustu sa nachádza v priestoroch bývalého pracovného tábora v Seredi. Pripomína tragické obdobie riešenia židovskej otázky na území Slovenska počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov. Vystavený je aj dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora. Expozícia sa nachádza v piatich pôvodných budovách pracovného tábora, ktorým prešlo približne 16 000 ľudí, z ktorých bola väčšina zavraždených počas holokaustu. A práve toto múzeum, ktoré je zároveň aj pamätníkom, navštívili žiaci 8. a 9. ročníka 24. apríla 2023, aby si pripomenuli jedno z najzložitejších období v histórii nášho národa.

          • HODINA PRVOUKY SPOJENÁ S NÁVŠTEVOU CHOVATEĽA DOMÁCICH ZVIERAT

          • V piatok, 21.4. 2023, žiaci druhého ročníka na hodine prvouky preberali prírodné spoločenstvá, konkrétne spoločenstvo mravcov. Na nádvorí školy  si deti všimli chovateľa zvierat, s ktorým sme si teda dohodli krátku prednášku o privezených zvieratkách. Zopakovali sme si, v akom spoločenstve žijú, prečo ich chováme a aká je starostlivosť pri ich chove. Benefitom tejto vyučovacej hodiny bol priamy kontakt  so zvieratkami, možnosť chytiť, pohladiť, nakŕmiť.

            Mgr. Kúdelová

          • Deň narcisov

          • Na Slovensku každoročne pribudne veľké množstvo ľudí s diagnózou- onkologický pacient. Liga proti rakovine sa snaží ľudom s takýmto ochorením neustále pomáhať. Na základe toho zorganizovala zbierku-Deň narcisov. Aj naša škola vyjadrila solidaritu k osobám s onkologickým ochorením 20.apríla 2023 kúpou symbolického kvietku nádeje-narcisu.

          • Pytagoriáda  –  okresné kolo

          • Pytagoriáda  je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti  vyriešených príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady. Výsledný počet  bodov sa  skladá z dvoch položiek, z bodov za správne vyriešené úlohy    a z bodov za čas. Úspešnými riešiteľmi školského kola z našej školy sa stali žiaci, ktorí vyriešili najmenej 10 z 15 príkladov správne, tí postúpili do okresného kola. 

            Zo školského do okresného  kola Pytagoriády   P3  až  P8, ktoré   sa konalo 20. a   21. marca 2023, postúpilo 7 našich  žiakov . V silnej konkurencii  matematikov základných škôl  a gymnázia  okresu  Bánovce nad Bebravou sa úspešnými riešiteľmi  stali  žiaci:

            Karmen Scheerová – 3.A, Adam  Omelka – 4.A,  Matej Oto Mášik  - 4.A

            Marián Žembera – 8.A sa umiestnil na vynikajúcom 5. mieste.

            Všetkým srdečne  blahoželáme!

          • Deň Zeme

          • ​​​​​​​​​Deň Zeme sme si pripomenuli aj v našej škole. S prvákmi a tretiakmi sme recyklovali rôzny odpad. Pred tým, ako sme niečo vyhodili, sme sa zamysleli, či nejakú vec nemôžeme ešte využiť. Niektoré sme si odložili na tvorenie na výtvarnej výchove. Potom sme sa pridali ku všetkým triedam a vyčistili sme spoločne okolie školy. A na záver ich čakala zaujímavá aktivita – každý si vytvoril svoj obrázok zo živých rastlín.

            Mgr. Minárová, Mgr. Igazová

            Ďalšie fotografie vo fotoalbume.

          • Výtvarná s nevýtvarnými prostriedkami

          • Žiačky 3.A na hodine výtvarnej predviedli svoj talent, fantáziu a kolektívnu spoluprácu. Úloha znela: Pomocou nevýtvarných prostriedkov vyobrazte portrét od Mikuláša Galandu- Žena a kvet. Podarilo sa im to, čo poviete? Mgr. Minárová

          • NEPZ – dažďové pralesy Kostariky

          • Deti a mládež sú dôležitým kľúčom k ochrane prírody a zvierat, pretože o pár rokov budú práve oni rozhodovať o ochrane životného prostredia. A práve z dôvodu výchovy novej generácie ľudí so záujmom o prírodu a jej ochranu bol vytvorený projekt NEPZ – Najbohatšie ekosystémy planéty Zem, ktorého prednášky sa mohli zúčastniť aj naši žiaci dňa 14. apríla. Vďaka pripraveným lektorom objavili deti svet divočiny na Kostarike a dozvedeli sa, ako sa môžu zapojiť do jeho ochrany. Dozvedeli sa aj to, aký vplyv na náš život môže mať ničenie prírody tisícky kilometrov od nás.

          • OZNAM VEDÚCEJ ŠJ - platba za stravu

          • Od 1.5.2023 sa upravuje strava v ZŠ Rybany nasledovne:

             ZŠ 1. stupeň obed                               0€/ deň

             ZŠ 2. stupeň obed                               0€/ deň

             ZŠ 1. stupeň aj 2. stupeň desiata       0,85€/ deň

             Réžia                                                     5€/mesačne

             Zamestnanci                                        2,80€/ deň

             

            Úprava trvalých príkazov

             ZŠ 1. stupeň obedy                                                   5€/mesačne

            ZŠ 2. stupeň obedy                                                   5€/mesačne

            ZŠ 1. stupeň obedy + desiata                                   22€/mesačne

            ZŠ 2. stupeň obedy + desiata                                   22€/mesačne

            ZŠ 1 a 2. stupeň len desiata                                      22€/mesčne

            Zamestnanci                                                               48€/mesačne

             

            Nárok na dotáciu má každý žiak, ktorého zákonný zástupca o dotáciu požiadal. Nezávisle na tom, či poberá alebo nepoberá daňový bonus.

            Stravná jednotka je v súlade s finančnými pásmami, ktoré vydalo Ministerstvo  školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky s účinnosťou od 1.1.2023

          • Beseda o stravovaní v ŠKD

          • Dňa 12.4.2023 sa uskutočnila beseda v rámci projektu Školy podporujúcej  zdravie v školskom klube detí pri príležitosti Svetového dňa zdravia. Deti besedovali s p. vedúcou školskej jedálne o stravovaní v školskej jedálni i doma. Deťom vysvetlila, aké dôležité sú v stravovaní ovocie, zelenina, mäso,..... Vysvetlila im, prečo niektoré ich obľúbené potraviny nie sú pre ne vhodné, a preto nemôžu byť zaradené do jedálneho lístka. Deti porozprávali, čo majú rady vo svojom stravovaní. Vypočuli si aj, aké veľmi dôležité sú raňajky. Na záver deti dostali čisté jedálne lístky, ktoré podľa svojej túžby vypracujú a odovzdajú na posúdenie p. vedúcej jedálne. Niektoré budú možno inšpiráciou a zahrnie ich do školského jedálneho lístka.

        • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY
          • VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY

          • V čase od 6. apríla do 11. apríla 2023 sú pre všetkých žiakov veľkonočné prázdniny. Nástup do školy bude v stredu 12.4.2023. Prajeme  Vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov v zdraví a radosti !

          • Výtvarné súťaže

          • Naši žiaci sa zapojili do výtvarných súťaží v témach :

            1. Králi a kráľovné (v histórii, v prírode i vo fantázii)
            2. Môj najkrajší sen 

            Obe súťaže budú vyhodnotené 5. mája 2023 v obradnej sieni MsÚ v Starej Ľubovni.
            Termín výstavy víťazných prác - 5. – 31. máj 2023, Galéria Provinčný dom.
            Zborník najlepších prác bude uverejnený na internetovej stránke www.osvetalubovna.sk


            3. Vesmír očami detí
            Súťaž bude hodnotená v prvej polovici mája 2023

            Výstava víťazných prác bude inštalovaná v priestoroch Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Virtuálna výstava víťazných prác bude zverejnená na stránke www.suh.sk.


            Držíme našim žiakom palce, aby sa umiestnili na peknom výhernom mieste.
            (Pre nás, je každý jeden výkres z výtvarných diel víťazný a jedinečný ! )

            Ďalšie práce môžete vidieť vo fotoalbume.

          • Slávik Slovenska

          • V pondelok 3.apríla sa v našej škole ozývali tóny známych i menej známych ľudových piesní. Konalo sa školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska. Do súťaže sa zapojilo 13 detí z prvého aj druhého stupňa. Porota rozhodla, že v okresnom kole nás budú reprezentovať Sebastián Kyselica z II.A a Oxana Sahulčíková z V.A triedy. Obom žiakom prajeme v ďalšom kole veľa úspechov. Máme radosť, že aj naša mladá generácia prejavuje lásku k ľudovým piesňam a ľudovým tradíciam.

          • Noc s Andersenom

          • Marec – mesiac knihy sme v našej škole zakončili veľkým podujatím. Uskutočnila sa Noc s Andersenom. Ak sa pýtate či naozaj prišiel, môžeme s nadšením povedať, že naše pozvanie prijal veľmi rád. V úvode ho vyspovedali dve princezné z jeho rozprávok – Palculienka a Princezná na hrášku. Deti sa dozvedeli mnoho nových informácií o jeho živote a tvorbe. Potom deti vo dvojiciach rozšifrovali rozprávku Škaredé káčatko a túto rozprávku nám aj prečítal. Následne deti čakali stanovištia, na ktorých mali plniť rôzne úlohy. Na prvom stanovišti vytvárali cinquain, na druhom brainstormovali a zapisovali všetky informácie. Na treťom stanovišti spoznávali rôznych ilustrátorov a ich tvorbu, na štvrtom ich čakalo strihanie a lepenie jednej z rozprávok H. CH. Andersena. Piate stanovište sa nachádzalo v knižnici a pozostávalo z reprodukcie prečítaného, na šiestom stanovišti ich čakali čítacie kartičky. Ku koncu večera sme si spravili školské kino. Niektorí si vypočuli rozprávku pred spaním a potom sme sa všetci pobrali do ríše spánku.

            Mgr. Igazová

            Ďalšie fotky vo fotoalbume.

          • Beseda s účastníkom dobrovoľníckej misie Slovenskej katolíckej charity v Rwande

          • V utorok k nám zavítal na besedu pán Miloš Zima, ktorý sa osobne zúčastnil viackrát ako dobrovoľník misie v Rwande. Pomáhal v centre pre malé deti od 3 do 6 rokov, kde im poskytovali stravu, vzdelávanie, hygienickú starostlivosť, oblečenie. Najskôr nám porozprával o Rwande ako o krajine ležiacej v rovníkovej Afrike, kde je od 6,00  ráno 12 hodín deň a 12 hodín noc, strieda sa obdobie sucha a dažďov, je to hornatá krajiny s vrchmi viac ako 4000 m, nachádzajú sa tu pralesy s papraďami veľkými ako stromy...

            Krajina krásna a zelená, ale veľmi chudobná. Deti nepoznajú materiálny dostatok v ničom. Bývajú v jednoduchých domoch  s jednou miestnosťou bez vody a elektriny, spávajú na zemi, jedia raz za deň – väčšinou kašu, fazuľu, banány, kukuricu, ryžu. Za vzdelanie sa platí, takže veľká väčšina detí sa nevzdeláva, pretože zárobok ich rodičov je 1€ denne. Keď sa chcú hrať, musia si vyrobiť loptu z handier, či kolobežku z dreva. Na hry im však veľa času nezostáva, majú každodenné povinnosti ako nosenie dreva či vody z údolia, potrebného na varenie a bežný život.

             

            Napriek všetkému sa nesťažujú, sú spokojní a žijú...Ťažko, ale žijú ... Preto si vážme, čo máme – bezplatné vzdelávanie, dostatok jedla a vody, pohodlné bývanie, voľný čas na koníčky a hry...A nezabúdajme, že niekomu tam ďaleko môžeme pomôcť...Práve v tomto období pôstu môžeme prispieť dobrovoľným príspevkom do pôstnej krabičky a pomôcť tak deťom v Rwande alebo v Ugande, kde pôsobia dobrovoľníci prostredníctvom Slovenskej katolíckej charity. Kto chce, môže prispieť do pôstnej krabičky budúci týždeň pred Veľkou nocou v škole. Ďakujeme!  

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • 29.marca sme otvorili bránu našej školy pre budúcich prváčikov. Dopoludnia navštívili školu deti z MŠ Rybany a popoludní prichádzali k nám pozrieť aj deti s rodičmi z Rybian a z okolitých obcí Nedašovce, Pravotice, Borčany a Vysočany. Deti prechádzali školou a objavovali postupne jednotlivé učebne, kde sme pripravili rôzne aktivity. Navštívili budúcu prvácku triedu, kde ich privítala budúca „ prvácka“ pani učiteľka, zašportovali si na prekážkovej dráhe, pozreli si knižky a oddýchli si na tulivakoch v knižnici, zhotovili zvieratká z papiera v školskom klube detí, kde sa aj pohrali, cez počítač vyfarbovali omaľovanky a nakoniec si v našej novej kuchynke vyzdobil každý svoj muffin a medovníček. To, že sa im u nás páčilo, dokumentujú aj fotografie z tohto dňa. Ďakujeme za návštevu a tešíme sa na všetkých budúcich prváčikov!

            Ďalšie fotky vo fotoalbume.

             

        • DOTÁCIA NA STRAVOVANIE
          • DOTÁCIA NA STRAVOVANIE

          • Vážení zákonní zástupcovia

            dovoľujeme si vám dať do pozornosti zmenu zákona č. 544/2010 Z.Z. o dotáciách (tzv. obedy zadarmo) s účinnosťou od 1.mája 2023. V zmysle uvedeného zákona je povinnosťou zákonného zástupcu každého žiaka, ktorý sa chce stravovať, požiadať o dotáciu na stravovanie. Táto žiadosť Vám bude poslaná cez EDUPAGE v module Žiadosti/vyhlásenia.  

            Žiadosť prosím potvrdiť v stanovenom termíne do 6.4.2023. Ak nebude žiadosť potvrdená, nebude možne na dieťa uplatniť dotáciu na stravu.

            Tí rodičia, ktorých detí sa nestravujú a majú záujem od 1. mája 2023 sa stravovať, musia osobne kontaktovať vedúcu ŠJ v termíne do 6.4.2023.

            Ak zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo podľa osobitného predpisu dieťaťa, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, vyplatí sa rodičovi dieťaťa dotácia na stravu. Žiadame rodičov detí, ktorých dieťa vyžaduje osobitné stravovanie, aby priniesli vedúcej ŠJ doklad, ktorý podľa posúdenia ošetrujúceho lekára vyžaduje osobitné stravovanie, v termíne do  6.4.2023.

            Informácie o spôsobe úhrady príspevku na stravovanie budú zverejnené na web stránke školy v mesiaci apríl.

            vedúca ŠJ

          • MATEMATICKÝ   KLOKAN

          • 27. marca 2023 našou školou preskákal klokan. Nie však  ten austrálsky, ale matematický. Matematický klokan je jedna z najpopulárnejších matematických súťaží na Slovensku i vo svete.  Do boja s ľahšími aj ťažšími úlohami sa zapojilo celkovo 28 žiakov prvého aj druhého stupňa. Žiakom sa na Klokanovi páči:

            - že  je celosvetový

            - že majú možnosť súťažiť s rovesníkmi

            - že riešia zaujímavé i keď niekedy  ťažké úlohy

            - že dostanú pekné ceny a diplomy

            Správne riešenie, vyhodnotenie a celkové umiestnenie v rámci Slovenska sa žiaci dozvedia po celoslovenskom spracovaní v polovici apríla 2023,  kedy organizátor súťaže zverejní výsledky na www.matematickyklokan.sk

            PaedDr. Jana Kolníková